HÍREK

 

 

Kulturális KözpontKÖNYVTÁRVILÁGÖRÖKSÉG KAPUZAT

Aktuálisok

 

 

 

 

 

  

   

 

Pályázatok

Népi Díszítőművészeti Szakkör

b_300_200_16777215_00__kepek_galeria_kozmuvelodes_diszitomuvszakkor.jpgA Népi Díszítőművészeti Szakkör 1964-ben Szepesvári Lászlóné népi iparművész, a népművészet mestere alapította.
Kezdetben a szakkör igyekezett az ország szinte minden tájegységének mintakincsét elsajátítani. A szomszédos országok hímzéskultúrájából is merítettek, főleg a szlovákiai magyar vonatkozású és eredeti hímzésekre szorítkozva. Megismerkedtek a délszláv és erdélyi hímzések csodálatos világával is. .
Szepesvári Lászlóné 30 éven keresztül a népművészeti hagyaték feltárásában, ápolásában, átörökítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett.
A szerencsi Népi Díszítőművészeti Szakkör munkáját is a legmagasabb díjak fémjelzik:
Kis Jankó Bori Országos Pályázaton és az Országos Amatőr Népművészeti Pályázatokon
Nívódíj, Kis Jankó Bori-díj, I., II., III. díjak, munkajutalmak, számos különdíj.
A Nyíregyházi Országos Pályázaton elért pályadíjak, Gránátalma-díj, arany, ezüst, bronz plakettek és munkajutalmak minősítik a szakkör kiemelkedő tevékenységét.
Az Észak-Magyarországi Kaláris zsűrije Nívódíjjal és Különdíjjal jutalmazta az aranykezű szerencsi asszonyok pályamunkáit.
A Népművelési Intézet Nívódíjat és „Örökösen Kiváló Együttes” címet adományozott a Népi Díszítőművészeti Szakkörnek.
Szerencs Város Önkormányzata „Pro Urbe Szerencs” díjjal tüntette ki a nagy múltú, a népművészeti hagyományokat több évtizede ápoló és közvetítő szakkört.
2002. januárjától a szakkör vezetője Bodnár Lászlóné, Zsuzsa lett. Már gyermekkorában megismerkedett a hímzéssel, de saját bevallása szerint a kiteljesedés útjára akkor lépett, amikor 1997-ben Schneider Imréné népi iparművész, a népművészet mestere tanítványává fogadta . Az országos hírű szakember Bodnár Lászlónét, Zsuzsát a kézimunkák tervezésére és kivitelezésére egyaránt biztatta.
Munkáit számos díjjal jutalmazták:
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kalárison oklevéllel ismerték el pályamunkáját.
A Tokajban megrendezett Országos Népművészeti Kiállításon III. helyezést ért el.
A Néprajzi Múzeumban az Országos Népművészeti Kiállításon 10 hónapon keresztül tekinthették meg az érdeklődők Schneider Imréné által tervezett és Bodnár Lászlóné kivitelezésében készült úri hímzéses terítőt.
Bodnár Lászlóné népi iparművész lett.
Munkáit és az általa vezetett Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjainak a XII. Szerencsi KALÁRISON díjazott munkái 2005. május 27.-július 27. között Budapesten az Iparművészeti Múzeum (IX. Üllői út 33-37.) I. emeleti kiállító terében kerültek kiállításra.
2009. novemberében fennállásuk 45 éves évfordulóját jubileumi kiállítással ünnepelték.
2010. május 14-én a Duna TV meghívására a „Kívánságkosár” című műsorban az úri hímzés bemutatására került sor kiskiállítás keretében.
2010.06.15.
Kis Jankó Bori Kiállítás – Mezőkövesd
Bodnár Lászlóné népi iparművész szakkörvezető különdíjat kapott a 100x100 cm-es színes-arany asztalterítőért. Kivitelező: búza Lászlóné
Az Élő Népművészet című országos népművészeti kiállításra ismét sor kerül 2010.10.29-2011.03.27. között.
Bodnár Lászlóné, a szerencsi Népi Díszítőművészeti Szakkör vezetője által tervezett, a református egyház részére készített 150 cm x 150 cm rózsaszín-arany úrasztal terítő bronz oklevelet kapott 14.000 pályamű közül és kiállításra került.
Foglalkozásaikat minden héten kedden 16.00 órától tartják a Szerencsi Általános Művelődési Központ klubhelyiségében.

Szálláslehetőségek

HOTEL

 

 

Látogatók száma

370547
MaMa49
TegnapTegnap220
A hétenA héten562
A hónapbanA hónapban5311
ÖsszesenÖsszesen370547

Ki néz minket

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A honlap Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.