HÍREK

 

 

Kulturális KözpontKÖNYVTÁRVILÁGÖRÖKSÉG KAPUZAT

Aktuálisok

  

 

 

 

 

 

 

  

   

 

Pályázatok

Szerencsi ÁMK

Élő világegyetem

b_300_200_16777215_00__kepek_galeria_2014_grandpierre_DSCF6450.JPGRendkívül érdekes kérdéseket feszegetett a világról és abban elfoglalt helyünkről, az egyén és a világ fejlődéséről, változásáról  dr. Grandpierre Attila csillagász-zenész-író. Elgondolkodtató, a hagyományos gondolkodásmódtól eltérő előadást hallhattak a résztvevők a Rákóczi-vár lovagtermében 2014. március 27-én.

Előadásában olyan kérdéseket világított meg, amelyek az embert és az emberiséget ősidők óta foglalkoztatják. Kitért a nap életjelenségeire, a naptevékenységekre, a Világegyetemmel kapcsolatos alapkérdésekre.

Beszélt az élő vagy élettelen Világegyetem kérdésének fontosságáról, az ember legfontosabb hajtó- és éltetőerejéről a Természetről; az élet lehetséges létrejöttéről: kémiai úton jött-e létre vagy örök?; s vajon az ember az állatvilágból, a majomtól vagy egy magasabb rendű kozmikus létformából ered?; Társadalmi vagy természeti lény-e az ember? Miért fontos a természetes világszemlélet, a természetes életmód, hogyan juthatunk el a természettudományok teljesebb megértéséhez?

S kifejtette azt is, milyen lehetséges jövőkép vár az emberiségre.

A találkozó végén több témában megjelent köteteiből lehetett vásárolni.

FOTÓK

.

 

Dr. Grandpierre életrajza:

Grandpierre Attila zenész, énekes (a Vágtázó Halottkémek, Vágtázó Csodaszarvas és Vágtázó Életerő együttesek alapítója). Csillagász, a természettudományok doktora, a fizikai tudományok (csillagászat) kandidátusa, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Író, költő, a Magyar Írószövetség tagja.
Természettudományos munkáiban az Attila, máshol az Atilla névalakot használja. Az ELTE TTK fizikus-csillagász szakán diplomázott 1974-ben, majd ugyanott doktorált 1977-ben. Kandidátusi fokozatot szerzett 1984-ben, a MTA Fizikai Osztályának Csillagászati ágán. 1983-ban négy hónapig a bjurakani csillagvizsgálóban dolgozott.] 1994–1998 között a Budapest Klub Közösségi Tudatmezők nemzetközi kutatócsoportjában egy huszonhat tagú csoportnak volt a vezetője. Nemzetközi tudományos folyóiratok szerkesztőbizottsági tagja. Megszervezte az „Astronomy and Civilization” című nemzetközi tudományos konferenciát, amelynek Budapest adott otthont 2009-ben. A zene kozmikus jelentőségének felismerése, valamint Bauer Ervin elméleti biológiája tudományos alkotómunkájának két fő meghatározója. Ennek okán hívták meg a kaliforniai Chapman Egyetemre, ahol 2011-ben fél évig a Computational Science Team vendégprofesszora volt. Itt kutatási tervei alapján vizsgálták az élet lényegét és az élet matematikai megközelítését, amelynek célja, hogy a matematika, a zene, Bauer elméleti biológiája és a kvantumfizika kapcsolata alapján kidolgozzák az élet lényegének matematikai-fizikai leírását. A MTA Csillagászati Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Kimutatta, hogy a csillagáramlások a hangsebességnél robbanásosan állnak le, a bolygók árapályereje nukleáris instabilitást okoz a Nap magjában, a flerkitörések a csillagok magjából indulnak, valamint, hogy a Nap és a világegyetem élő természetű. Felfedezte, hogy a biológia alapelve a legkisebb hatás elve általánosabb alakjaként, a legnagyobb hatás elveként fogalmazható meg…

Fő természettudományos kutatási területei:
A naptevékenység eredete, a Nap élő vagy élettelen természete, a világegyetem élő természete, komplexitás-elmélet, nemegyensúlyi termodinamika, elméleti biológia, a fizika, a biológia és a pszichológia első elvének egységes elmélete, az élet komplexitási mér?számainak elmélete, a természettudomány egységes elméletének megalapozása, az ember és a világegyetem kapcsolatának kutatása. Ezekben a témákban több mint 350 tanulmánya és hat könyve jelent meg.

Fő őstörténelmi kutatási területei:
A Kárpát-medence és az eurázsiai síkság népeinek őstörténelme, műveltségtörténelme, az emberiség őstörténelme, az őskor tudománya, filozófiája, művészete, a „mágikus gondolkodás” fogalma és kutatása, a mágusok szerepe az őstörténelemben, a székelyek őstörténelme, ősi ünnepeink feltárása, társadalomelmélet, az őskor és az ókor oktatási rendszerei. Ezekben a témákban több mint ötven tanulmánya, és öt könyve jelent meg, melyek megírásához a témakör irodalmát használja fel, ami túlnyomó részt angol nyelvű szakirodalmat jelent.

Zenei tevékenysége:
Kamaszkorától fogva keleties, müezzin-énekekre, valamint ősi mondókákra emlékeztető, rendkívüli erejű zenék születtek benne, minden külső befolyástól függetlenül. 1974-ben fedezte fel a közép-ázsiai, Mongóliában fennmaradt ősi népzenét. Ezeket, valamint különleges zenei gyűjteményét, alapvetően új világfelfogását, egyedi látókörét és szintén egyedi zeneértelmezését megosztotta baráti társaságával (Ipacs Lászlóval, Czakó Sándorral és Molnár Györggyel), s velük 1975-ben megalapította a Vágtázó Halottkémek nevű együttest. Bár 2001-ben a zenekar feloszlott. 2012 decemberében új lemezt adtak ki, amely a VHK korai, sokak számára legfontosabb időszakát idézi. Néhány év szünet után, 2005-ben létrehozta a Vágtázó Csodaszarvas nevű együttest, amelyben visszatérhetett eredeti zenekartervéhez, hogy olyan együttest alapítson, amely az ősi, mágikus népzenéhez még közelebbi zenéket ősi népi hangszereken szólaltatja meg.

Szálláslehetőségek

HOTEL

 

 

Látogatók száma

356405
MaMa9
TegnapTegnap126
A hétenA héten242
A hónapbanA hónapban2853
ÖsszesenÖsszesen356405

Ki néz minket

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A honlap Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.